Després d’un dels hiverns més secs i calorosos de les últimes dècades, la inestabilitat atmosfèrica va caracteritzar els mesos de març i abril. Les precipitacions, generalitzades i excepcionals, com molt poques vegades des de mitjan segle XX, van superar en algunes localitats de la Comunitat Valenciana els 1.300 litres per metre quadrat. Segons dades d’Avamet, a l’Albufera van destacar els 400 litres caiguts al Racó de l’Olla, els 450 de Sueca i Catarroja i els 513 del Romaní.
La inestabilitat es va iniciar el 4 de març amb l’arribada d’una primera depressió que va portar les primeres pluges. Li va seguir la borrasca Cèlia, que va afectar especialment el sud peninsular i que, en afeblir-se a mitjan mes, va provocar un extraordinari episodi de calitja per intrusió de pols d’origen saharià. El pas de Cèlia va obrir la porta a una sèrie de borrasques que van donar pluges intenses al nostre territori, mantingudes quasi sense interrupció entre el 16 i el 23 de març. Abril va continuar amb baixes temperatures i pluges persistents que van durar fins als primers dies de maig.
A causa de la pluja, a l’Albufera, el drenatge primaveral dels arrossars ha sigut molt complicat. Àmplies zones de la marjal han romàs inundades fins ben entrat el mes de maig, la qual cosa ha impossibilitat la llaurada dels camps, habitual entre març i abril, i ha retardat diverses setmanes la sembra de l’arròs.
Una altra de les conseqüències d’esta primavera passada per aigua, en este cas positiva, ha sigut la materialització del compromís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de programar desembassaments tècnics des de Tous amb destinació a l’Albufera, una aportació que tindrà caràcter exclusivament mediambiental i que circularà pel Canal Xúquer-Túria fins al barranc de Beniparrell, des d’on arribarà al llac.