Al Racó de l’Olla, únic indret de l’Albufera on l’espècie ha aconseguit sobreviure, continua el programa d’aclimatació i alliberament de la rosseta, l’anàtid més amenaçat d’Europa i una de les set espècies de fauna i flora catalogades com «en situació crítica a Espanya».
Un total de 20 rossetes —10 mascles i 10 femelles— van ser alliberades el passat 13 d’abril, després de passar uns dies a l’estructura d’aclimatació, als estanys de la reserva del Racó de l’Olla. Totes elles han nascut en captivitat al Centre de Recuperació de Fauna la Granja del Saler i estan marcades amb anelles de reconeixement a distància.
En paraules de Sergi Campillo, regidor delegat de Devesa-Albufera, «esta actuació, dirigida a millorar l’estat de conservació d’esta espècie críticament amenaçada, posa en relleu el valor del Racó de l’Olla com a àrea clau de reproducció, alimentació i descans de la rosseta, i dels treballs de gestió i conservació d’este singular espai natural que realitzen la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València de manera conjunta des de fa ja més de trenta anys».
Els resultats no s’han fet esperar i, a la fi de juny de 2022, al tancament d’esta edició de L’Amfibi, ja s’han vist al Racó de l’Olla tres femelles de rosseta seguides de pollets; més d’una dotzena en un dels casos. En 2021, es va constatar la reproducció d’altres tres parelles en la reserva, més una quarta a l’entorn immediat de l’estany de l’Albufera. Així mateix, es tracta de l’únic lloc on l’espècie és present amb una certa regularitat en els períodes prenupcials, especialment després de l’inici del programa de reintroducció.