Com conviure amb les diferents espècies que ens acompanyen? Com aproximar-se a l’ecosistema de l’Albufera des de la cura i l’escolta? Quin és el valor estètic i polític del cant dels ocells? I quin paper té la pràctica artística en la construcció d’una empatia interespècie?
El cicle «Presentes Densos. En torno a las artes de vivir en un planeta herido», coordinat per Miguel Ángel Martínez i promogut per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), tracta d’abordar algunes d’estes preguntes, i proposa per segon any consecutiu un acostament sensible a l’Albufera. Partint de la situació de crisi ecològica que caracteritza este fràgil sistema natural-cultural, la primera edició del cicle s’ha centrat en processos de diàleg amb els diferents col·lectius que habiten el territori: productors d’arròs, pescadors, ornitòlegs, caçadors, entre d’altres. En esta segona edició es presta especial atenció a la dimensió «més que humana» de l’ecosistema i, en concret, a les aus que viuen de manera temporal o permanent al parc natural.



«Presentes densos» és un programa d’activitats i alhora un grup de treball interdisciplinari que té entre els seus objectius la intenció de cultivar i compartir reflexions i experiències basades en l’atenció i la responsabilitat, o response-ability, entesa com la possibilitat d’articular respostes davant les problemàtiques que la nostra complexa relació amb el medi ambient planteja. Les sessions col·lectives, desenvolupades entre gener i juliol de 2022, s’han nodrit de lectures teòriques d’autores com Vinciane Despret, Donna Haraway i Isabelle Stengers, entre d’altres, així com del contacte directe amb l’ecosistema del llac i dels sabers empírics i situats que este alberga. Nombrosos experts i artistes convidats —el programa complet de les activitats, així com els recursos analitzats en les sessions, pot trobar-se en la web del cicle— han guiat el procés d’aproximació a l’Albufera proporcionant eines i coneixements valuosos, reparant en una pausa necessària i una contemplació sonora com a via per a la conscienciació ecosistèmica.

Des d’este canvi de perspectiva i mitjançant una percepció holística, la segona edició d’este programa s’acosta a la trobada física entre llenguatges sonors. Ens familiaritzem amb freqüències de l’espai circumdant de l’Albufera, freqüències produïdes per les espècies en el seu hàbitat i freqüències que capturen la presència dels nostres cossos. Com diria Pauline Oliveros en relació a l’escolta atenta, és impossible separar els registres sonors d’ells. Al mateix temps que transcorren els acostaments a espais molt concrets de preservació, conservació i renaturalització del parc com són el Tancat de Mília i el Tancat de la Pipa, el procés artístic es dirigeix cap als enregistraments de camp que arrepleguen este complex paisatge sonor ple d’estructures rítmiques que reflecteixen les interaccions entre aus, amfibis, insectes, així com l’impacte de la nostra presència humana. Com li succeiria al compositor Bernie Krause en el registre dels paisatges sonors de Lincoln Meadow, el resultat de les pràctiques narra la transformació ambiental. L’espai «natural» de l’Albufera sona també a la irrupció de les línies elèctriques, a polígons industrials i a la contínua expansió del port i del teixit urbà. Reprendre la pràctica creativa parant esment i cura al que sentim no és més que trobar l’evidència del nostre rol en estos sistemes de relacions i proposar o suggerir noves formes d’escolta interespècie
Vam atendre el terme Fonocè com a necessitat de reconnectar més enllà de la paraula, generant una cartografia de connexions aparentment efímeres entre espècies. Este mapa sonor es va materialitzar en la instal·lació «El silenci podria imposar-se» exposada en l’IVAM en maig de 2022. El títol fa al·lusió a les reflexions de Vinciane Despret, perquè la peça emfatitza la riquesa de veus que normalment s’escapen a la nostra visió i que el nostre model civilitzatori sovint ignora i podria acabar extingint. Una investigació col·lectiva que apel·la a la sensibilitat estètica com a estratègia per a mobilitzar la nostra consciència ambiental i política.


