«Som Albufera», de Bodegas Vicente Gandía: divulgació i participació a favor del paisatge

L'Amfibi
28 agost, 2023

La Fundació Assut compta en 2023 amb la col·laboració de Bodegas Vicente Gandia per a la realització conjunta de diferents activitats de divulgació centrades a l’Albufera; més concretament, al voltant de la relació entre l’agricultura de l’arròs i la conservació de la biodiversitat i el paisatge en este aiguamoll protegit.

Les activitats que conformen esta col·laboració se situen al Tancat de l’Estell, espai arrosser de tres-centes hectàrees on els agricultors, organitzats en la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas, i la Fundació Assut mantenen un acord de custòdia del territori per a la realització d’un projecte de conservació a llarg termini. La iniciativa, premiada en diverses ocasions des de la seua posada en marxa en 2011 —Becas Soñadores (Loterías del Estado i National Geographic, 2011), Premi Biodiversitat i Societat (Generalitat Valenciana, 2016) i III i IV Convocatòria Mediambiental de la Fundació Bancaixa i CaixaBank (2022-2023)—, s’orienta doblement a la millora de la biodiversitat i al benefici de l’activitat agrícola. En el context del projecte del Tancat de l’Estell, la col·laboració entre Bodegas Vicente Gandia, mitjançant el seu programa de Responsabilitat Social Corporativa «Som Albufera», i la Fundació Assut consisteix en l’organització conjunta i patrocinada del programa anual d’activitats divulgatives i participatives a l’Albufera. Al llarg de l’any, s’estan celebrant visites obertes al públic al voltant de les diferents etapes del cicle de l’arròs —la fanguejà, la sembra, la collita, la perellonà…— i altres aspectes característics d’este paisatge —la pesca artesanal i l’arquitectura—, així com accions de voluntariat, consistents en la retirada de plàstics i altres residus, i en la restauració ambiental amb la plantació de lliri groc i altres espècies de flora autòctona en motes i marges de séquies. En este programa de divulgació participen també Arroz Tartana, Consum i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

Roda l’Albufera

Com cada any, dins del programa d’activitats del Tancat de l’Estell es va celebrar una nova edició del «Roda l’Albufera», esta vegada en època de la sembra de l’arròs: la barrejà. Els participants van realitzar amb bici i barca un recorregut circular amb principi i final al Saler, passant per la Devesa, el Perellonet, on van ser rebuts pel seu alcalde Luis Zorrilla, i els tancats del Recatí, l’Estell —ací esperava una paella cuinada per Vicent Moncholí a casa de Toni Navarro—, el Fangar i Baldoví. En el moll de la casa de Baldoví, les barques de Visit Albufera esperaven al grup per a solcar les aigües de l’Albufera de tornada al Saler.

Roda l’Albufera: En primer pla, María Gimeno, alcaldessa del Saler, i Vicent Moncholí, president de la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas, durant una demostració de sembra a mà.

Gala benèfica

Dins del programa «Som Albufera», Bodegas Vicente Gandía va celebrar el passat 21 de juny una gala benèfica en favor dels objectius de la Fundació Assut a la qual van acudir un centenar de persones. La vetlada, que va tindre lloc en el restaurant Nou Racó del Palmar, es va iniciar amb una excursió amb barca per a assistir a la posta de sol des del lluent; va continuar amb la presentació del programa de RSC a càrrec de Javier Gandia, director general de la companyia, i Bosco Dies, de la Fundació Assut, i, com a esdeveniment principal i molt suggestiu, va ser rematada amb un sopar maridatge conduïda per Maximiliano Bao, triat millor sommelier d’Espanya en 2022.

Moment previ al sopar de la gala «Som Albufera» (foto: F. A.).

Versión en castellano:

«Som Albufera», de Bodegas Vicente Gandía: divulgación y participación a favor del paisaje

 

La Fundació Assut cuenta en 2023 con la colaboración de Bodegas Vicente Gandia para la realización conjunta de diferentes actividades de divulgación centradas en L’Albufera; más concretamente, en torno a la relación entre la agricultura del arroz y la conservación de la biodiversidad y el paisaje  en este humedal protegido.

Las actividades que conforman esta colaboración se sitúan en el Tancat de l’Estell, espacio arrocero de trescientas hectáreas donde sus agricultores, organizados en la Comunidad de Regantes de L’Estell y Rojas, y la Fundació Assut mantienen un acuerdo de custodia del territorio para el desarrollo de un proyecto de conservación a largo plazo. La iniciativa, premiada en diversas ocasiones desde su puesta en marcha en 2011 —Becas Soñadores (Loterías del Estado y National Geographic, 2011), Premio Biodiversidad y Sociedad (Generalitat Valenciana, 2016) y III y IV Convocatoria Medioambiental de la Fundación Bancaja y CaixaBank (2022-2023)—, se orienta doblemente a la mejora de la biodiversidad y al beneficio de la actividad agrícola.

En el contexto del proyecto del Tancat de l’Estell, la colaboración entre Bodegas Vicente Gandía, a través de su programa de Responsabilidad Social Corporativa «Som Albufera», y la Fundació Assut consiste en la organización conjunta y patrocinada del programa anual de actividades divulgativas y participativas en L’Albufera. A lo largo de todo el año, se están desarrollando visitas abiertas al público en torno a las diferentes etapas del ciclo del arroz —la fanguejà, la siembra, la cosecha, la perellonà…— y otros aspectos característicos de este paisaje —la pesca artesanal y la arquitectura—, así como acciones de voluntariado, consistentes en la retirada de plásticos y otros residuos, y en la restauración ambiental mediante la plantación de lirio amarillo y otras especies de flora autóctona en motas y márgenes de acequias. En este programa de divulgación participan también Arroz Tartana, Consum y la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

Roda l’Albufera

Como cada año, dentro del programa de actividades del Tancat de l’Estell se celebró una nueva edición del «Roda l’Albufera», esta vez en época de la siembra del arroz: la barrejà. Los participantes realizaron en bici y barca un recorrido circular con principio y final en El Saler, pasando por La Devesa, El Perellonet, donde fueron recibidos por el alcalde, Luis Zorrilla, y los tancats de El Recatí, L’Estell —aquí esperaba una paella cocinada por Vicent Moncholí en casa de Toni Navarro—, El Fangar y Baldoví. En el muelle de la Casa de Baldoví, las barcas de Visit Albufera esperaban al grupo para surcar las aguas del lluent de vuelta a El Saler.

Gala benéfica

Dentro del programa «Som Albufera», Bodegas Vicente Gandía celebró el pasado 21 de junio una gala benéfica a favor de los objetivos de la Fundació Assut a la que acudieron un centenar de personas. La velada, que tuvo lugar en el restaurante Nou Racó de El Palmar, se inició con una excursión en barca para asistir a la puesta de sol desde el lluent; continuó con la presentación del programa de RSC a cargo de Javier Gandía, director general de la compañía, y Bosco Dies, de la Fundació Assut, y, como acontecimiento principal y muy sugestivo, fue rematada con una cena maridaje conducida por Maximiliano Bao, elegido mejor sumiller de España en 2022.

Share This