Seguiment acústic d’aus en migració nocturna a la Devesa

L'Amfibi
1 febrer, 2021

L’enregistrament dels sons de les aus constitueix una manera de gaudir d’elles alhora que de millorar el seu coneixement i contribuir a l’educació, la ciència i la conservació. Amb cada vegada més adeptes a Europa, resulta una activitat particularment interessant en l’àmbit de l’Albufera, una de les principals zones de presència i migració d’aus del Mediterrani occidental.

Dins del projecte Birding Albufera, web científica i divulgativa al voltant de les aus de l’Albufera gestionat per la Fundació Assut amb el suport de GA Alimentaria, diversos col·laboradors aficionats a l’ornitologia han emprès la iniciativa Ornit, la qual consisteix en registrar i estudiar l’activitat vocal nocturna de les aus a la Devesa. El treball, desenvolupat dins del projecte col·laboratiu europeu de ciència ciutadana NocMig, se centra en el seguiment de dos grups principals: el de les aus en vol i migració i el de les aus estacionades.

Una gravació a la setmana

El mètode consisteix a realitzar una gravació a la setmana durant tot l’any, en una mateixa localització a la Devesa, des de la posta a l’eixida del sol —del final del crepuscle civil vespertí a l’inici del crepuscle matutí—, i analitzar-la preferiblement mitjançant una visualització de la pista en modo espectrograma.

Mitjançant un programa senzill i accessible, esta manera de visualització a partir de la representació gràfica del senyal sonor permet detectar més fàcilment el contingut freqüencial i les variacions de so al llarg de l’enregistrament i, per tant, resulta molt útil per a identificar els reclams i cants de les aus. Este nou projecte de ciència ciutadana, en el qual diversos aficionats a l’ornitologia participen repartint-se la revisió dels enregistraments i la identificació dels sons registrats, s’associa a alguns projectes col·laboratius similars d’àmbit internacional, com el ja referit NocMig, experiència centrada en l’enregistrament de la migració nocturna de les aus; Xeno-Canto, lloc web dedicat a compartir sons d’ocells de tot el món, i Trektellen, plataforma d’allotjament en la qual es pot pujar i consultar dades de censos d’aus migradores de diversos països d’Europa.

Share This