Després de vora dos anys de treball, el projecte Ornit (Nocmig Albufera) continua proporcionant informació fins ara desconeguda sobre la migració nocturna d’aus a la Devesa. Esta iniciativa de la Fundació Assut, la qual compta amb el suport d’Ecoembes mitjançant el pro-grama Reciclos, s’emmarca en el programa Nocmig de seguiment de la migració nocturna de les aus a Europa, i consisteix en el registre sonor dels reclams que estes emeten mentre es desplacen en vol en el seu recorregut migratori. Es tracta d’una metodologia de treball bastant nova que s’ha anat implantant conforme s’han fet més accessibles els equips de gravació, registre i anàlisis necessàries.
Durant estos mesos, s’ha constatat el pas més o menys regular d’espècies que fins ara es consideraven molt escasses, un fet que demostra que la iniciativa està contribuint al coneixement de les aus migradores. Espècies que passaven pràcticament inadvertides fins ara, com el tord ala-roig (Turdus iliacus), la merla de pit blanc (Turdus torquatus), el torlit (Burhinus oedicnemus), el cucut reial (Clamator glandarius) i la picardona (Porzana porzana), han vingut registrant-se amb una certa freqüència.
Nou registres de picardonet
Però, especialment, destaquen els resultats obtinguts amb el picardonet (Porzana pusilla), una espècie de la qual a penes existien cites a l’Albufera i que està sent registrada als mesos primaverals, des de mitjan abril a principis de juny, amb relativa regularitat. El picardonet és una au que cria a Europa, on és poc coneguda, i que està mostrant un acusat descens de les poblacions nidificants. A Espanya, l’espècie està inclosa en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades i figura amb la categoria «D’Interès Especial». La informació que treballs com este aporten sobre les seues rutes de migració pot ser molt útil per a plantejar i emprendre accions de conservació per a l’espècie. Esta primavera han sigut nou els exemplars registrats en migració sobre la Devesa, en un indret on es grava regularment durant tot l’any, almenys una vegada per setmana.

Entre els registres destacables, es compten també els d’altres aus escasses o rares com la siseta de Hodgson (Anthus hodgsoni), amb un ocell registrat a l’octubre de 2021 que ha suposat la primera cita per a l’Albufera; el trencapinyols (Coccothraustes coccothraustes), el pinsà mec (Fringilla montifringilla), el corriol pit-roig (Charadrius morinellus) i el vítol (Botaurus stellaris).
Fins ara, s’han registrat un total de 84 espècies d’aus diferents que sumen ja més de 10.300 individus identificats pel reclam. Les espècies més nombroses són el tord (Turdus philomelos), la polla d’aigua (Gallinula chloropus), el xatrac becllarg (Thalasseus sandvicensis), l’agró blau (Ardea cinerea), la camallonga (Himantopus himantopus), la siseta blanca (Actitis hypoleucos) i el baoret (Ixobrychus minutus). Fins a juny de 2022, el projecte Ornit acumula ja més de dues mil hores d’enregistraments repartits en més de 175 jornades nocturnes. Se’n pot consultar tota la informació i els resultats del projecte en Trektellen: Devesa de l’Albufera.