Per una Albufera sense plàstics

Durant tot 2019, el Parc Natural de l’Albufera està coordinant una campanya de conscienciació sobre el problema dels residus en la qual han col·laborat ja diverses organitzacions i centenars de voluntaris.
Sara Gil
4 juliol, 2019

Un xiquet retirant residus de plàstic a una mota de l'Albufera (foto: V. Llorens).

Els plàstics s’han convertit en uns residus preocupants que estan colonitzant els espais naturals, fet que té greus conseqüències per a la biodiversitat, la qualitat dels ecosistemes i la salut de les persones.

Degut a la seua posició geogràfica, l’Albufera rep molts residus que es generen al llarg de les conques dels rius Xúquer i Túria. Dins de la conca hidrogràfica, hi ha 57 municipis, 32 dels quals es troben a les vores de l’únic llit que actualment desemboca a l’estany: el barranc del Poyo. Residus produïts en zones relativament llunyanes poden arribar-hi fàcilment, la qual cosa s’agreuja quan es produeixen precipitacions torrencials, atès que són arrossegats en majors quantitats i amb rapidesa.

Conscienciació i bones pràctiques

Arran d’esta problemàtica creixent, enguany s’ha llançat una campanya des del Parc Natural de l’Albufera, anomenada «Per una Albufera sense plàstics», a la qual s’han suma’t diferents entitats i ajuntaments. L’objectiu és sensibilitzar la població de l’impacte ambiental d’estos residus i la importància de reduir-los. Fomentar les bones pràctiques entre els col·lectius que duen a terme la seua activitat al parc natural també és una de les finalitats. Per a fer possible la sensibilització, d’una banda s’ha elaborat una unitat didàctica i s’han organitzat jornades de voluntariat de recollida de residus. D’altra banda, s’està treballant en l’estudi de la generació de residus amb la finalitat de reduir-los.

Fins ara, les actuacions de recollida de residus i sensibilització s’han dut a terme en diferents espais: la platja de la Malladeta, el Tancat de Mília, el portet de Sollana, l’estany de la Plana, la Devesa, i el port i la carrera del Saler.

Share This