L’avifauna mural de Dhos

Cristina Galiana Carballo
1 desembre, 2021

Mural en el motor del Salvador (foto: V. L.).

Pedro Mecinas, que signa la seua obra com Dhos Tattoo, portava quinze anys sense pintar al carrer fins que el confinament, la seua afició per les aus i el costum d’eixir amb bici a l’Albufera li van animar a unir art i ornitologia en els llenços en blanc de les casetes agrícoles i motors de reg de l’arrossar. Des d’abril de 2021, ja ha pintat 17 murals d’algunes aus icòniques del parc natural, sempre amb el permís dels seus propietaris o responsables.

Dhos, que és tatuador i fotògraf, ha aprofitat també este projecte per a documentar amb la seua càmera el cicle de l’arròs i cultivar una mica més la seua afició per les aus en un lloc on, segons ell mateix reconeix, «són fàcilment observables descansant, alimentant-se o sobrevolant els camps d’arròs i posades en pals i construccions».

Després de més d’un any volent iniciar el projecte, Pedro Macinas va pintar el blauet un diumenge i, a partir d’ací, tot va vindre rodat: el corriol camanegre, el xoriguer, el flamenc, una parella d’agrons, un picaport i després un altre… L’artista, que inclou en la seua obra el nom local en valencià al costat del castellà i el científic, està en contacte amb la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) per assessorar-se sobre les aus de l’Albufera i tractar de contribuir a la divulgació i la conscienciació sobre la importància de respectar-les i protegir-les.

Ruta pels motors de Silla

L’Ajuntament de Silla, mitjançant la Regidoria de Turisme, s’ha interessat per este projecte i ha volgut, d’acord amb l’artista, vincular-lo a l’objectiu de divulgar el valor patrimonial de les casetes de motor, modestos edificis la ubiqua presència dels quals a la marjal s’associa al reg i el desguàs dels arrossars. De la col·laboració entre tots dos ha sorgit la «Ruta dels Motors», un itinerari que combina art urbà i tradició, fitat per una sèrie d’estes construccions les parets de les quals han sigut intervingudes per l’autor. En elles, les pintures representen igualment aus pròpies de l’Albufera.


Aus a la plaça de la Llotgeta de Catarroja

L’Ajuntament de Catarroja continua reforçant els vincles entre el nucli urbà i l’Albufera unint ambdós punts mitjançant l’art. Així, el passat novembre, molt a prop del mural dedicat al port de Catarroja en el barri de les Barraques , una nova obra mostra les imatges d’una dotzena d’aus pròpies de l’aiguamoll: l’agrò roig, la garseta blanca, la camallonga, el gall de canyar, el sivert… El nou mural, situat en la plaça de la Llotgeta, és obra de l’artista local Lluïsa Penella.

ETIQUETES: art | aus | cultura | turisme
Share This