El Racó de l’Olla, un hàbitat per a la rosseta

L'Amfibi
1 desembre, 2021

La passada temporada, van criar quatre parelles de rosseta al Parc Natural (foto: Servici Devesa-Albufera).

La rosseta (Marmaronetta angustirostris) és una de les set espècies catalogades com «en situació crítica» a Espanya. Fins a mitjan segle XX, abundava als aiguamolls costaners mediterranis, especialment a Doñana i el Fondo d’Elx. Però, a les darreres dècades, el declivi ha sigut dràstic. El número de parelles reproductores a Espanya, quasi l’únic lloc de distribució de l’espècie a Europa, es va situar l’any passat en 45 parelles, amb una clara tendència de regressió; la meitat d’elles, a la Comunitat Valenciana.

La pèrdua i degradació de l’hàbitat és la major amenaça. Els aiguamolls pateixen l’impacte de la sequera, la contaminació, la proliferació de barreres artificials i altres agressions causades per activitats humanes.

Projecte LIFE Rosseta

El passat mes de gener, la UE va aprovar l’ambiciós projecte LIFE Rosseta (LIFE Cerceta pardilla), el qual inclou un conjunt d’accions per a millorar l’estat d’aiguamolls de la Comunitat Valenciana com l’Albufera de València i el Parc Natural del Fondo d’Elx, així com els marenys del Guadalquivir a Andalusia.

Entre les primeres accions, esta primavera s’han reintroduït 15 exemplars dins de la Reserva del Racó de l’Olla, un hàbitat especialment idoni per a la rosseta, al Parc Natural de l’Albufera. I en juny ja es va observar una primera parella amb pollets.

El projecte, coordinat per la Fundació Biodiversitat, inclou l’adquisició de tres finques al Parc Natural del Fondo, totes elles situades en zones considerades en l’Estratègia de Conservació de la Rosseta com a llocs crítics, és a dir, àrees vitals per a la seua supervivència i recuperació. Una altra de les accions principals és l’ambiciós programa de cria en captivitat i reforç de poblacions que es desenvolupa principalment al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler.

Share This