El «present dens» de l’Albufera, a l’IVAM

Un cicle de sessions, conferències i tallers celebrat a l’Institut Valencià d’Art Modern reflexiona sobre la crisi ecosocial mitjançant una aproximació a la història i el present de l’Albufera: un exemple de territori «bell i ferit».
Cristina Galiana Carballo
1 desembre, 2021

Entre setembre de 2020 i juny de 2021, «Presents densos: Al voltant de les arts de viure en un planeta ferit» ha proposat una sèrie d’accions que, basant-se en els postulats de la biòloga i filòsofa Donna J. Haraway, i traslladant-los a la «situació d’emergència ecològica» que viu l’Albufera, aconseguiren despertar i fer circular el coneixement de les persones i col·lectius compromesos d’alguna forma en este lloc i esta situació. El cicle ha volgut implicar administracions, agricultors, pescadors, organitzacions conservacionistes, ecologistes, veïns i visitants, caçadors, treballadors de zones pròximes… Plantejar algun punt de partida per a la resolució dels conflictes sense descartar cap dels punts de vista: «Reunir-se i sentir, pensar i imaginar fins que siga possible donar una resposta no innocent que impulse la recuperació i garantisca la cura de les formes de vida de l’Albufera».

És precisament Haraway qui defineix l’època contemporània com un «present dens», carregat de problemes, en el qual «tots els éssers sobre la Terra» vivim una situació delicada i complexa. En cada regió del planeta es donen casos de dany ecològic en els quals estan implicats diversos agents, actors que no comparteixen un diagnòstic, una posició, un desig o una proposta d’acció que repare el mal. Reconeixent la dificultat —i la ingènua «innocència»— d’arribar a una solució que resolga el problema, la proposta de Haraway és que siguem capaços de compartir eines que faciliten la posada en pràctica de la responsabilitat de cadascú. Per a ella, estes eines són les «arts de viure en un planeta ferit», eines que ens ajuden a «resistir el descoratjament i el sabor a derrota que produeix saber-nos part de la crisi ambiental» i la situació d’emergència climàtica en què ens trobem. La metodologia del cicle aborda esta ferida i proposa «deixar-nos afectar pel territori».

El cicle, dissenyat i coordinat per Miguel Ángel Martínez, ha inclòs xarrades, presentacions i visites guiades a càrrec de Javi Jiménez Romo, biòleg i tècnic ambiental; Víctor Navarro, representant d’Acció Ecologista-Agró; Mario Giménez, delegat de SEO/BirdLife; José Badía, president del Club de Caçadors de Sueca; Pepe Caballer, jurat de la Comunitat de Pescadors del Palmar, i Vicent Moncholí, president de la Comunitat de Regants del Tancat de l’Estell i patró de la Fundació Assut. A més, el programa va comptar amb tallers, conferències i sessions de treball centrades en situacions de dany ecològic i en les diverses maneres de reconèixer-les i afrontar-les, també mitjançant l’art, conduïts per noms com Vinciane Despret, Helen Torres, María Ptqk, la Societat Doctor Alonso, Gabi Martínez, Mijo Miquel, María Jerez i Carmen Pardo Salgado.

Mitjançant esta iniciativa, l’Albufera continua «reivindicant-se com a patrimoni territorial i cultural valencià, també central en l’art contemporani». En paraules de Miguel Martínez, comissari del cicle, «hauríem de comprendre que les ferides de l’Albufera són també les nostres». Compartir-les i reconèixer-les per a reparar-les, escoltar-les i comprendre-les per a transformar-les, són algunes de les eines que el cicle «Presents densos» ha posat en valor al llarg d’estos mesos. A més, algunes de les seues sessions a l’aire lliure han servit de «alleujament cultural» a la situació immediatament posterior al confinament provocat per la COVID-19.

ETIQUETES: art | cultura | medi ambient
Share This