Agrons rojos equipats amb tecnologia mòbil

Pablo Vera
1 desembre, 2021

Un agró roig a la marjal, amb l'arròs creixent a l'estiu (foto: Vicent Llorens).

L’agró roig és una de les aus aquàtiques que van motivar d’una manera significativa la protecció de l’Albufera. Encara que no viu els seus millors anys en este aiguamoll, durant els darrers deu anys manté una població fluctuant entre 20 i 75 parelles, una de les més rellevants a Espanya.

El seu plomatge rogenc i porpra i la seua silueta, amagada entre les tiges d’arròs cercant serps i talpons, constitueixen una de les icones de l’Albufera. Entre 2020 i 2021, en l’aiguamoll artificial del Tancat de l’Illa, s’ha equipat sis adults —batejats com Borda, Fawkes, Lau, Prometeo, Petrus i Alan— amb uns dispositius que permeten conèixer la seua localització. Estos dispositius utilitzen la mateixa tecnologia que els mòbils i, alimentats amb una xicoteta bateria solar, envien al satèl·lit cada cert temps un SMS amb la localització dels agrons.

D’esta manera, els agrons rojos aporten una gran quantitat d’informació rellevant per a entendre de quina manera utilitzen estes aus els arrossars durant el període d’alimentació de les cries, relacionar això amb les diferents pràctiques de cultiu i identificar àrees clau per a l’alimentació de l’espècie.

Un viatge gens senzill
El recorregut fet per Prometeo.

Però no només això. També aporten dades per a conèixer les rutes migratòries de l’espècie i els llocs on passen l’hivern al sud del Sàhara. No és un viatge fàcil. Les primeres dades van mostrar que, d’una manera sorprenent, eixint al capvespre de l’Albufera, els quatre agrons marcats en 2020 van arribar fins al nord d’Àfrica en una única nit en vol sense parades. Després de reposar forces durant diversos dies, aparentment només dues, Fawkes i Prometeo, van aconseguir creuar la grandíssima barrera que suposa el desert del Sàhara. Hi van haver de volar 1.700 quilòmetres, durant 48 hores sense escales ni descans i a una mitjana de 35 quilòmetres per hora. Estes aus han passat l’hivern en riberes de rius; Fawkes a Gàmbia i Prometeo a Guinea. D’elles, Fawkes ha tornat a l’Albufera, però Prometeo ha decidit prendre’s un any sabàtic i romandre al mateix tram de riu on ha passat l’hivern, volant aigües amunt i avall.

L’estudi, en el qual col·laboren SEO/BirdLife i l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, està liderat pel Consiglio Nazionale delle Ricerche – Istituto di Ricerca sulle Acque. Les posicions de les aus poden ser consultades en l’aplicació Animal Tracker.

Share This