Fa ja una dècada que el Ministeri de Medi Ambient, mitjançant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, va transformar el Tancat de la Pipa en un aiguamoll artificial destinat a la millora de la qualitat de l’aigua, la regeneració d’hàbitats, l’educació ambiental i l’ús recreatiu.
Des de llavors, els seus filtres verds han depurat una quantitat d’aigua similar a la de mil piscines olímpiques —23 hectòmetres cúbics—, amb una reducció significativa de les concentracions de nutrients: entre el 40 i el 50 per cent de fòsfor i nitrogen. En tot este temps, a més, segons Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife, les organitzacions que s’encarreguen del seguiment ambiental i l’ús públic, la Pipa ha rebut més de cinquanta mil persones mitjançant visites guiades i activitats d’educació ambiental.
Quant a la biodiversitat, els efectes de la recuperació ambiental d’este espai han sigut patents. Tant és així que s’ha convertit en un lloc clau per a la reproducció o la hivernada d’espècies tan sensibles com la tortuga d’estany, la fotja, el sivert, el vítol i la xitxarra bigotuda.
Per a commemorar l’aniversari, el Tancat de la Pipa anuncia un programa específic d’activitats a partir d’octubre, inclòs un nou itinerari d’observació de papallones i libèl·lules.
Mília i l’Illa ja reben efluents de depuradora
Com va ocórrer amb el Tancat de la Pipa, altres dues zones d’arrossars van ser convertides més tard en els aiguamolls artificials del Tancat de Mília i el Tancat de l’Illa, en este cas mitjançant l’empresa pública Acuamed. Tots dos funcionen igualment com a reserves de biodiversitat i com a filtres verds per a la depuració de l’aigua.
Tenen, com la Pipa, la capacitat de recircular l’aigua de l’Albufera i, a través de les seues parcel·les amb aigua i vegetació, retornar-la a l’estany amb major qualitat i transparència. Però, els Tancats de Mília i l’Illa van ser també dissenyats per a rebre l’efluent de dues estacions depuradores d’aigües residuals: l’EDAR Albufera Sud i l’EDAR de Sueca.
Des del l’1 de juny passat i per primera vegada des de la seua construcció, el Tancat de Mília ha començat a rebre l’efluent de l’EDAR Albufera Sud, al qual dóna un últim tractament d’afinament abans d’arribar a l’estany. El Tancat de l’Illa, per la seua banda, ha realitzat les primeres proves de tractament de l’efluent de l’EDAR de Sueca. En tots dos casos, els protocols de seguiment de la qualitat de l’aigua són molt estrictes. Per exemple, un augment de les concentracions de fòsfor, un dels factors de control més importants, comportaria el tall immediat de l’efluent abans d’arribar als aiguamolls artificials i, en conseqüència, a l’Albufera.