Xúquer Viu presenta 76 al·legacions als temes importants del Pla Hidrològic

Per al nou cicle 2021-2027, la plataforma reclama la necessitat d’augmentar els cabals ecològics i recuperar el Xúquer, l’Albufera i els aqüífers; destinar els estalvis de la modernització del regadiu a objectius ambientals, i no a compensar el dèficit d’altres territoris, i declarar la Manxa Oriental com a aqüífer en risc i prendre les mesures oportunes.
L'Amfibi
1 febrer, 2021

El Xúquer al seu pas per Albalat de la Ribera.

Abans que es tancara el termini per a presentar al·legacions el passat 30 de novembre, la plataforma Xúquer Viu va presentar un document amb 76 esmenes a les qüestions contemplades en l’Esquema de Temes Importants del pròxim Pla Hidrològic.

El nou Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer s’ha d’aprovar abans de finals de 2021 i comprendrà el cicle de 2021 a 2027. Segons ha dit la plataforma en la seua web, este tercer cicle «té gran importància ja que per al 2027 les nostres masses d’aigua —rius, aqüífers i zones humides— han d’assolir un bon estat ecològic, quan ara, a falta de sis anys, resta molt per arribar a eixe bon estat». En qualsevol cas, la plataforma reconeix també «els avanços i bones intencions d’este document de Temes Importants».

Reivindicacions per a l’Albufera

Entre les al·legacions presentades, destaquem en L’Amfibi les més relacionades amb l’Albufera, com ara la d’augmentar els actuals cabals ecològics del Xúquer, especialment en el curs baix, tant a l’eixida de Tous com en els assuts d’Antella, Sueca, Cullera i la Marquesa, i escometre la restauració del tram baix, des de Tous fins a la desembocadura, amb la recuperació de l’espai fluvial. Més directament per a l’Albufera, Xúquer Viu demana un increment del cabal ecològic «ja que l’actual és clarament insuficient, sobretot en un context de canvi climàtic i de reducció de les aportacions hídriques». La plataforma proposa augmentar eixos cabals fins a 250 hectòmetres cúbics a l’any, dels quals una proporció significativa hauria de ser aigua de bona qualitat procedent directament del Xúquer.

Una altra de les al·legacions té a vore amb la millora de la qualitat ambiental de l’aiguamoll. Per això, el col·lectiu considera «prioritàries les actuacions de sanejament i depuració, entre elles la del col·lector oest». Xúquer Viu reclama també que «els estalvis hídrics de la modernització dels regadius tradicionals de la Ribera han de ser destinats per a fins ambientals i no per compensar explotacions deficitàries d’altres territoris, compensant la pèrdua de cabals del riu Xúquer o de l’Albufera, així com per regenerar els aqüífers i impedir la intrusió salina en els aqüífers costaners». En este sentint, tenint en compte que tant el riu Xúquer com l’Albufera «estan lluny d’assolir el bon estat ecològic», la plataforma al·lega que cal condicionar qualsevol transvasament del Xúquer cap al Vinalopó a la recuperació del bon estat del riu i de l’Albufera.

Share This