Un nou futur per a la Casa de la Demanà

La Casa de la Demanà, al nucli urbà del Saler, és una joia molt apreciada pels habitants i nadius del poble i prou desconeguda pels visitants esporàdics de la ciutat. Sempre ha sigut un edifici de propietat privada, tot i que molt obert al veïnat; ara l'Ajuntament de València ultima la compra perquè passe a ser públic. Per a alguns, esta decisió fa regust amarg per la pèrdua de l'autogestió de l'espai; altres argumenten que no hi havia alternativa. Ara bé, amb l'adquisició per part del consistori, el Saler guanya, per fi, dependències públiques. Esta és la seua història.
Raquel Andrés Durà
29 juny, 2022

Part de la façana principal de la casa (foto: V. L.).

La Casa de la Demanà és un Bé de Rellevància Local (BRL) i arquitectònicament és una de les últimes petjades de les alqueries tradicionals que hi havia al poble: construïda en el segle XVIII, té un edifici principal de dues altures, un annex d’una planta i el corral. Ens aturem en el vestíbul: ací és on es duia a terme l’acte de la «demanà», la subhasta dels «puestos» de caça del llac de l’Albufera per a cada temporada. Es convocava al personal amb el toc de la campana —per això també es coneix com a casa de la Campaneta— ubicada a la xicoteta torre de l’edifici. Era una jornada per als «senyorets», però també per a les classes populars: els carrers del Saler s’omplien de casetes, de colors i d’alegria.

Acta de la ‘demanà’ de 1875 (foto: V. L.)

Gent benestant de la ciutat de València anava acompanyada de barquers locals, perquè els aconsellaren sobre els espais més idonis. També es presentaven al sorteig «caçadors pobres», com relata Vicente Blasco Ibáñez al seu icònic Cañas y barro (1902). L’escriptor menciona diverses vegades al seu llibre la Casa de la Demanà —la defineix com a «edifici de dos pisos, que semblava gegantesc entre les barraques»— i la importància que tenia la subhasta al poble: «A pesar de esta aglomeración no se alteraba el silencio que parecía dominar a todos apenas pisaban el umbral. Se notaba la misma ansiedad muda que reina en los tribunales cuando se resuelve la suerte de un hombre, o en los sorteos al decidirse la fortuna. Si alguien hablaba era en voz baja, con tímido cuchicheo, como en la alcoba de un enfermo». O quan escriu que el tio Paloma temia més «llegar tarde a la demaná que perder misa». Tot va començar a canviar quan l’Ajuntament de València va comprar el conjunt de la Devesa i l’Albufera a l’estat el 1927 i els punts de caça es van anar restringint, especialment als anys setanta; la dècada dels vuitanta les restriccions es van ampliar i en 1987, un any després de la declaració de parc natural, es va prohibir definitivament la caça a tot el llac.

L’associació juvenil

Ens apropem a temps més actuals. Els propietaris de la Casa de la Demanà, els germans Castelló, van deixar de viure-hi per motius personals. L’any 2004, amics del poble els hi demanaren la clau per poder emmagatzemar temporalment material de les festes del Saler. Allà començaren a especular sobre la possibilitat de tindre-hi accés de manera més habitual, donar-li un ús i crear una mena d’espai social autogestionat per a la gent del poble. Als propietaris els va semblar bona idea, a canvi d’un lloguer molt simbòlic. Així va nàixer l’Associació Juvenil Amics de la Casa de la Demanà.

Andrea Castelló al balcó (foto: V. L.)

Van rehabilitar l’alqueria amb dues ajudes de l’administració que van ascendir a 97.000 euros. Als estatuts de l’associació deixaren clar el seu objectiu, com explica el vicepresident, Miguel Sanz: «Recuperar, mantindre i divulgar la cultura del poble del Saler i el seu entorn albuferenc». La Casa de la Demanà prompte es va convertir en l’espai cívic que mancava al poble: va acollir classes de ioga, assajos de batucada, visites de col·legis, aniversaris de gent del poble, reunions i sopars de la comissió fallera, mítings de partits polítics, reunions de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera i un llarg etcètera. Paral·lelament, van fer un museu —anava al programa electoral del PP, però mai no el van fer— dins de la casa que actualment encara es pot vore. Hi trobem motius i panells explicatius relacionats amb la flora i fauna de l’Albufera i la Devesa i hi ha instruments de les tres pràctiques històriques del llac: la pesca, la caça i el cultiu de l’arròs. «És una de les coses que ens agradaria que es mantinguera quan passe a mans de l’Ajuntament», manifesta Sanz.

L’edifici ha estat el contenidor de diverses associacions: a banda de l’Associació Cultural Casa de la Demanà —va perdre fa tres anys el nom de «juvenil» perquè els membres fundadors ja superaven la trentena—, ha sigut seu de l’Associació Veïnal del Saler, de la Falla del Saler, de l’Associació Veïnal de la Devesa del Saler, de l’Associació d’Usuaris del Port del Saler, del Club de Vela Margalló, de la Fira de l’Albufera i de la Fundació Assut. En l’últim pis es va habilitar un coworking on s’ha treballat, per exemple, l’edició del periòdic L’Amfibi que teniu a les mans. Per tant, malgrat haver sigut de propietat privada, esta alqueria de tres cents anys de vida ha exercit durant vint anys d’espai fet per i per a la gent del poble del Saler.

«Es va rehabilitar l’alqueria amb dues ajudes de l’administració que van ascendir a 97.000 euros. Als estatuts de l’associació deixaren clar el seu objectiu, com explica el vicepresident, Miguel Sanz: ‘Recuperar, mantindre i divulgar la cultura del poble del Saler i el seu entorn albuferenc’»

De l’autogestió popular a l’administració municipal

Si l’autogestió ha funcionat correctament estes dues dècades, per què ara s’ha decidit cedir-la a l’Ajuntament de València? La primera raó és que els propietaris volien vendre i el consistori volia comprar. Però no podem ometre que des de l’Associació Cultural Casa de la Demanà es va impulsar la transacció, una decisió que va generar no pocs dubtes i debats al si de l’entitat. Alguns volien continuar com sempre, al·legant que amb la compra de l’Ajuntament perdien la capacitat total de decidir i que el seu ús podria canviar amb un hipotètic canvi de govern: «I si ve la dreta i el converteix en un museu de la caça?», es pregunten, amb temor, algunes veus.

L’edifici (foto: Raquel Andrés Durà).

Enric Dasí, expresident de l’associació i actual vocal de la junta directiva, conta que no podien continuar per falta de recursos humans: «La majoria de la directiva som les mateixes persones des de fa 18 anys. No hi ha hagut un relleu, som poqueta gent. Són molts anys, moltes despeses, molta feina». Començaren 80 socis i ara en queden 35: «L’autogestió està molt bé, però fa falta gent per abanderar-la». Miguel Sanz admet que tots tenen la «incertesa» davant el canvi de mans de la propietat; tanmateix, sosté que era «inevitable», ja que la casa tampoc es podia mantindre només amb els diners dels associats. «Els dubtes són molts, però els avantatges també: usar la casa sense preocupacions ni d’estar pendent d’anar a obrir a la gent, no haver de pagar lloguer, llum i aigua, etc. I si compra l’Ajuntament, dis-me il·lús, hauria de ser per al poble. Pot continuar duent la gestió el veïnat rendint uns comptes a la corporació municipal. Dependrà de l’activisme que hi haja al poble», observa Dasí.

«Si l’autogestió ha funcionat correctament estes dues dècades, per què ara s’ha decidit cedir-la a l’Ajuntament de València? La primera raó és que els propietaris volien vendre i el consistori volia comprar. Però no podem ometre que des de l’Associació Cultural Casa de la Demanà es va impulsar la transacció»

Què passarà a partir d’ara?

A l’Ajuntament de València expliquen que falta resoldre una xicoteta qüestió tècnica per fer efectiva la compra de l’immoble; després, s’iniciarà un procés participatiu perquè el veïnat del Saler decidisca què vol a la Casa de la Demanà. Una vegada recopilada la informació, es licitarà la redacció del projecte i, posteriorment, l’execució de les obres. La burocràcia farà que passen anys fins que es puguen utilitzar les instal·lacions; per fer-nos una idea, a finals de 2019 el consistori va adquirir la Trilladora del Tocaio del Palmar i tot just acaba de finalitzar el procés participatiu. En este impàs, l’associació demana poder emprar la casa amb normalitat perquè no tenen «un sostre» sota el qual reunir-se. Fonts municipals asseguren que hi ha «un compromís» de fer accessible la vivenda durant eixe període de temps. A la carta dels desitjos, Sanz afegeix que els agradaria que es respectaren totes les activitats que es fan ara a la Casa de la Demanà perquè continue sent, com des de fa vint anys, punt de trobada del veïnat del poble del Saler.

Vista aèria del Saler als anys trenta (foto: L’Amfibi).
Detall de l’exposició (foto: Raquel Andrés Durá).
Autoritzacions de caça en la Punta de Llebeig (foto: V. L.).

Caserna de reivindicacions socials

El Saler és un poble sofert, que ja en el franquisme va patir la desmesurada urbanització dels que volgueren convertir la Devesa en una ciutat turística a l’estil de Benidorm. D’aquell urbanisme depredador encara queden molts rastres: les torres, l’abandonat hotel Sidi Saler i el Parador Nacional encara actiu, amb camp de golf i accés privatiu a la platja. La mobilització ciutadana en plena dictadura franquista —considerada la primera ecologista de València— va aconseguir aturar el pla d’ordenació.

D’aquelles lluites beu el veïnat actual, que també s’ha hagut d’enfrontar a infraestructures que han trencat l’estructura social del poble. I des de fa vint anys, la seua caserna ha estat la Casa de la Demanà. La gran reivindicació de l’associació és clara: recuperar el port del Saler. La construcció de la CV-500 als anys seixanta va traslladar-lo a l’altra banda de l’autopista, en uns terrenys que abans eren arrossars. «Entre cometes, perquè el que es va fer realment és un embassament de ciment, no és el port que tenia abans el Saler», objecta Miguel Sanz.

Manifestació (foto: Associació Cultural Casa de la Demanà).

L’obstinació pel port té una raó, la importància que té històricament i socialment per al Saler, com explica Sanz: «El poble naix del port; era on s’emmagatzemava la sal abans de transportar-se a València, la sal que s’extreia de les salines del Racó de l’Olla, hui centre d’interpretació. D’ací ve el topònim del Saler». Les primeres referències que hi ha del poble daten de l’època de Jaume I i es fa referència a esta explotació salinera. «La nostra intenció era tornar a connectar el Saler amb l’antic port, que és el que li dóna vida al poble. Moltes persones majors deixaren d’anar quan es va traslladar a l’altra banda de l’autopista, amb una passarel·la en altura que no era accessible per a elles. És gent que s’ha criat al port, que es banyava allà abans que a la platja quan les aigües estaven netes. Són persones que han mamat el port i en queden completament incomunicades», lamenta Sanz. El trasllat també va perjudicar econòmicament els que feien passejos turístics en barca.

L’associació no reclama tornar el port al seu lloc original, però sí reconnectar el poble retirant la passarel·la —que psicològicament l’allunya— i posant un pas de vianants. L’eliminació del pas en altura comptava amb les crítiques dels qui defensaven que un semàfor generaria embussos. Finalment es va aconseguir «gràcies» a què un camió-grua amb un gàlib que superava l’altura de la passarel·la la va derrocar. També demanen inversions: «És l’únic port de l’Albufera que encara no s’ha restaurat ni s’han fet inversions. Els únics reductes que queden del Saler antic són la Casa de la Demanà i el port».

Reunió per a tractar les solucions per a la reconnexió del poble amb el port, en 2015 (foto: V. L.).

Una altra qüestió que han reivindicat durant estos anys és el trasllat de la seu de la DGT, centre d’exàmens que va obrir a principis dels anys vuitanta, al bell mig del Parc Natural de l’Albufera, i per on quasi cada dia passen desenes de vehicles privats i fins i tot camions de gran envergadura per fer la prova teòrica i la pràctica per a conduir. Paral·lelament, des de l’Associació Cultural Casa de la Demanà també han treballat per qüestions que milloren el dia a dia del poble com l’arribada del gas natural, el canvi d’enllumenat perquè l’antic —fanals de polígon industrial— tenia un gran impacte lumínic, la creació d’una rodona per reduir la velocitat de l’avinguda dels Pinars i l’arribada dels Reixos d’Orient al port del Saler per acostar-los als xiquets, entre altres iniciatives.

Versión en castellano:

Un nuevo futuro para la Casa de la Demanà

La Casa de la Demanà, en el casco urbano de El Saler, es una joya muy apreciada por los habitantes y nativos del pueblo y bastante desconocida para los visitantes esporádicos de la ciudad. Siempre ha sido un edificio de propiedad privada, aunque muy abierto al vecindario; ahora el Ayuntamiento de València ultima la compra para que pase a ser público. Para algunos, esta decisión tiene cierto sabor amargo por la pérdida de la autogestión del espacio; otros argumentan que no había alternativa. Ahora bien, con la adquisición por parte del consistorio, El Saler gana, por fin, dependencias públicas. Esta es su historia.

La Casa de la Demanà es un Bien de Relevancia Local (BRL) y arquitectónicamente es una de las últimas huellas de las alquerías tradicionales que había en el pueblo: construida en el siglo XVIII, tiene un edificio principal de dos alturas, un anexo de una planta y el corral. Nos paramos en el vestíbulo: aquí es donde se llevaba a cabo el acto de la «demanà», la subasta de los puestos de caza del lago de L’Albufera para cada temporada. Se convocaba al personal al toque de la campana —por eso también se conoce como Casa de la Campaneta— ubicada en la pequeña torre del edificio. Era una jornada para los «señoritos», pero también para las clases populares: las calles El Saler se llenaban de casetas, de colores y de alegría.

Gente acomodada de la ciudad de València iba acompañada de barqueros locales para que les aconsejaran sobre los lugares idóneos. También se presentaban al sorteo «cazadores pobres», como relata Vicente Blasco Ibáñez a su icónico Cañas y barro (1902). El escritor menciona varias veces en su libro la Casa de la Demanà —la define como «edificio de dos pisos, que parecía gigantesco entre las barracas»— y la importancia que tenía la subasta en el pueblo: «A pesar de esta aglomeración no se alteraba el silencio que parecía dominar a todos apenas pisaban el umbral. Se notaba la misma ansiedad muda que reina en los tribunales cuando se resuelve la suerte de un hombre, o en los sorteos al decidirse la fortuna. Si alguien hablaba era en voz baja, con tímido cuchicheo, como en la alcoba de un enfermo». O cuando escribe que el tío Paloma temía más «llegar tarde a la demaná que perder misa». Todo empezó a cambiar cuando el Ayuntamiento de València compró el conjunto de La Devesa y L’Albufera al estado en 1927 y los puntos de caza se fueron restringiendo, especialmente en los años setenta; la década de los ochenta las restricciones se ampliaron y en 1987, un año después de la declaración de parque natural, se prohibió definitivamente la caza en todo el lago.

La asociación juvenil

Nos acercamos a tiempo más actuales. Los propietarios de la Casa de la Demanà, los hermanos Castelló, dejaron de vivir en ella por motivos personales. En 2004, amigos del pueblo les pidieron la llave para poder almacenar temporalmente material de las fiestas de El Saler. Entonces empezaron a especular sobre la posibilidad de tener acceso de manera más habitual, darle un uso y crear un tipo de espacio social autogestionado para la gente del pueblo. A los propietarios les pareció buena idea, a cambio de un alquiler muy simbólico. Así nació la Associació Juvenil Amics de la Casa de la Demanà.

Rehabilitaron la alquería con dos ayudas de la administración que ascendieron a 97.000 euros. En los estatutos de la asociación dejaron claro su objetivo, como explica el vicepresidente, Miguel Sanz: «Recuperar, mantener y divulgar la cultura del pueblo de El Saler y su entorno albufereño». La Casa de la Demanà pronto se convirtió en el espacio cívico que faltaba en el pueblo: acogió clases de yoga, ensayos de batucada, visitas de colegios, cumpleaños de gente del pueblo, reuniones y cenas de la comisión fallera, mítines de partidos políticos, reuniones de la Junta Rectora del Parque Natural de L’Albufera y un largo etcétera. Paralelamente, hicieron un museo —iba en el programa electoral del PP, pero no se cumplió— dentro de la casa que actualmente todavía se puede ver. Encontramos motivos y paneles explicativos relacionados con la flora y fauna de L’Albufera y La Devesa y hay instrumentos de las tres prácticas históricas del lago: la pesca, la caza y el cultivo del arroz. «Es una de las cosas que nos gustaría que se mantuviera cuando pase a manos del Ayuntamiento», manifiesta Sanz.

El edificio ha sido el contenedor de varias asociaciones: además de la Associació Cultural Casa de la Demanà —perdió hace tres años el nombre de «juvenil» porque los miembros fundadores ya superaban la treintena—, ha sido sede de la Asociación Vecinal de El Saler, de la Falla de El Saler, de la Asociación Vecinal de la Devesa de El Saler, de la Asociación de Usuarios del Port del Saler, del Club de Vela Margalló, de la Fira de l’Albufera y de la Fundació Assut. En el último piso se habilitó un coworking donde se ha trabajado, por ejemplo, la edición del periódico L’Amfibi que tenéis en las manos. Por lo tanto, a pesar de haber sido de propiedad privada, esta alquería de trescientos años de vida ha ejercido durante veinte años de espacio hecho por y para la gente del pueblo de El Saler.

«Rehabilitaron la alquería con dos ayudas de la administración que ascendieron a 97.000 euros. En los estatutos de la asociación dejaron claro su objetivo, como explica el vicepresidente, Miguel Sanz: ‘Recuperar, mantener y divulgar la cultura del pueblo de El Saler y su entorno albufereño’»

De la autogestión popular a la administración municipal

Si la autogestión ha funcionado correctamente estas dos décadas, ¿por qué ahora se ha decidido cederla al Ayuntamiento de València? La primera razón es que los propietarios querían vender y el consistorio quería comprar. Pero no podemos omitir que desde la Associació Cultural Casa de la Demanà se impulsó la transacción, una decisión que generó no pocas dudas y debates en el seno de la entidad. Algunos querían continuar como siempre, alegando que con la compra del Ayuntamiento perdían la capacidad total de decidir y que su uso podría cambiar con un hipotético cambio de gobierno: «¿Y si viene la derecha y lo convierte en un museo de la caza?», se preguntan, con temor, algunas voces.

Enric Dasí, expresidente de la asociación y actual vocal de la junta directiva, cuenta que no podían continuar por falta de recursos humanos: «La mayoría de la directiva somos las mismas personas desde hace 18 años. No ha habido un relevo, somos poquita gente. Son muchos años, muchos gastos, mucho trabajo». Empezaron 80 socios y ahora quedan 35: «La autogestión está muy bien, pero hace falta gente para abanderarla». Miguel Sanz admite que todos tienen la «incertidumbre» ante el cambio de manos de la propiedad; aun así, sostiene que era «inevitable», puesto que la casa tampoco se podía mantener solo con el dinero de los asociados. «Las dudas son muchas, pero las ventajas también: usar la casa sin preocupaciones ni de estar pendiente de ir a abrir a la gente, no tener que pagar alquiler, luz y agua, etc. Y si compra el Ayuntamiento, dime iluso, tendría que ser para el pueblo. Puede continuar llevando la gestión el vecindario rindiendo unas cuentas a la corporación municipal. Dependerá del activismo que haya en el pueblo», observa Dasí.

«Si la autogestión ha funcionado correctamente estas dos décadas, ¿por qué ahora se ha decidido cederla al Ayuntamiento de València? La primera razón es que los propietarios querían vender y el consistorio quería comprar. Pero no podemos omitir que desde la Associació Cultural Casa de la Demanà se impulsó la transacción»

¿Qué pasará a partir de ahora?

En el Ayuntamiento de València, explican que falta resolver una pequeña cuestión técnica para hacer efectiva la compra del inmueble; después, se iniciará un proceso participativo para que el vecindario de El Saler decida qué quiere en la Casa de la Demanà. Una vez recopilada la información, se licitará la redacción del proyecto y, posteriormente, la ejecución de las obras. La burocracia hará que pasen años hasta que se puedan utilizar ls instalaciones; para hacernos una idea, a finales de 2019 el consistorio adquirió la Trilladora del Tocaio de El Palmar y apenas acaba de finalizar el proceso participativo. En este punto muerto, la asociación pide poder emplear la casa con normalidad porque no tienen «un techo» bajo el cual reunirse. Fuentes municipales aseguran que hay «un compromiso» de hacer accesible la vivienda durante ese periodo de tiempo. A la carta de los deseos, Sanz añade que les gustaría que se respetaran todas las actividades que se hacen ahora en la Casa de la Demanà para que contnúe siendo, como desde hace veinte años, punto de encuentro del vecindario del pueblo de El Saler.

 

Cuartel de reivindicaciones sociales

El Saler es un pueblo sufrido, que ya en el franquismo padeció la desmesurada urbanización de los que quisieron convertir La Devesa en una ciudad turística al estilo de Benidorm. De aquel urbanismo depredador todavía quedan muchos rastros: las torres, el abandonado hotel Sidi Saler y el Parador Nacional todavía activo, con campo de golf y acceso privativo a la playa. La movilización ciudadana en plena dictadura franquista —considerada la primera ecologista de València— consiguió parar el plan de ordenación.

De aquellas luchas bebe el vecindario actual, que también se ha tenido que enfrentar a infraestructuras que han roto la estructura social del pueblo. Y desde hace veinte años, su cuartel ha sido la Casa de la Demanà. La gran reivindicación de la asociación es clara: recuperar el puerto de El Saler. La construcción de la CV-500 en los años sesenta lo trasladó a la otra parte de la autopista, en unos terrenos que antes eran arrozales. «Entre comillas, porque lo que se hizo realmente fue un embalse de cemento, no es el puerto que tenía antes El Saler», objeta Miguel Sanz.

La obstinación por el puerto tiene una razón, la importancia que tiene históricamente y socialmente para El Saler, como explica Sanz: «El pueblo nace del puerto; era donde se almacenaba la sal antes de transportarse a València, la sal que se extraía de las salinas del Racó de l’Olla, hoy centro de interpretación. De aquí viene el topónimo de El Saler». Las primeras referencias que hay del pueblo datan de la época de Jaume I y se hace referencia a esta explotación salinera. «Nuestra intención era volver a conectar El Saler con el antiguo puerto, que es el que le da vida al pueblo. Muchas personas mayores dejaron de ir cuando se trasladó a la otra parte de la autopista, con una pasarela en altura que no era accesible para ellas. Es gente que se ha criado en el puerto, que se bañaba allí antes que en la playa cuando las aguas estaban limpias. Son personas que han mamado el puerto y quedan completamente incomunicadas», lamenta Sanz. El traslado también perjudicó económicamente a quienes hacían paseos turísticos en barca.

La asociación no reclama volver el puerto a su lugar original, pero sí reconectar el pueblo retirando la pasarela —que psicológicamente lo aleja— y poniendo un paso de peatones. La eliminación del paso en altura contaba con las críticas de quienes defendían que un semáforo generaría atascos. Finalmente se consiguió «gracias» a que un camión-grúa con un gálibo que superaba la altura de la pasarela la derribó. También piden inversiones: «Es el único puerto de L’Albufera que todavía no se ha restaurado ni se han hecho inversiones. Los únicos reductos que quedan de El Saler antiguo son la Casa de la Demanà y el puerto».

Otra cuestión que han reivindicado durante estos años es el traslado de la sede de la DGT, centro de exámenes que abrió a principios de los años ochenta en medio del Parque Natural de la Albufera y por donde casi cada día pasan decenas de vehículos privados e incluso camiones de gran envergadura para hacer la prueba teórica y la práctica para conducir. Paralelamente, desde la Associació Cultural Casa de la Demanà también han trabajado por cuestiones que mejoren el día a día del pueblo, como la llegada del gas natural, el cambio de alumbrado porque el antiguo —farolas de polígono industrial— tenía un gran impacto lumínico, la creación de una rotonda para reducir la velocidad en la Avinguda dels Pinars y la llegada de los Reyes Magos al puerto de El Saler para acercarlos a los niños, entre otras iniciativas.

Share This