Una titeta de Hodgson en octubre de l’any passat, reclamant en vol nocturn sobre la Devesa; dues cua-roges diademades en març: una en la mateixa zona de l’Aterrissador i una altra molt a prop, a les dunes a l’est de l’estany del Pujol, i una àguila imperial sobrevolant esta mateixa zona. Les observacions per primera vegada a l’Albufera d’estes tres espècies demostra que ací, pel que fa les aus, no res és impossible.
Titeta de Hodgson
La nit del 19 d’octubre de 2021, durant una de tantes jornades de seguiment del pas migratori d’aus sobre la Devesa —el projecte Ornit de la Fundació Assut—, es va registrar el reclam d’un exemplar de titeta de Hodgson (Anthus hodgsoni), un xicotet passeriforme originari del nord-est d’Àsia que hiverna al sud-est asiàtic i es mostra a Europa com una espècie divagant. N’hi ha a penes 20 registres previs a Espanya. I esta és la segona observació per a la Comunitat Valenciana.
Cua-roja diademada
El següent registre inèdit va tindre lloc el 25 de març de 2022, en un dels vials que discorren entre zones arbrades de l’Aterrissador, a la zona urbanitzada de la Devesa. Yanina Maggiotto va observar un exemplar mascle de cua-roja diademada (Phoenicurus moussieri), una espècie de distribució nord-africana, present des del Marroc fins al nord-est de Líbia, la presència de la qual ací va estar clarament relacionada amb les calitges que es van iniciar amb la borrasca Cèlia i van seguir després, caracteritzades per una marcada irrupció de pols sahariana des de l’interior d’Àfrica a través d’Algèria i un fort temporal de llevant. Després de tractar de relocalitzar l’exemplar sense èxit, l’endemà, Joan Balfagón va albirar un altre diferent, també mascle, prop de l’estany del Pujol, a poc més d’un quilòmetre de distància de l’anterior. Este exemplar va ser observat durant quasi una setmana per un gran nombre de persones. Les cites europees d’esta espècie són escasses i es distribueixen principalment a localitats del Mediterrani, entre Portugal i Itàlia, entre febrer i maig. A Espanya, ja es compta amb una desena d’observacions prèvies a Andalusia, Catalunya i les Illes Balears. Esta doble cita suposa el primer registre per a l’Albufera i també per a la Comunitat Valenciana.
Àguila imperial ibérica
Per estes mateixes dates, el matí del 2 d’abril, durant una jornada de vents de l’oest en la qual es va produir un notable pas de rapinyaires cap al nord, va tindre lloc una cita sorprenent d’àguila imperial ibèrica (Aquila adalberti), una au immadura que va ser observada sobre la Devesa. Amb tota probabilitat, es tractaria d’un individu en dispersió prenupcial procedent d’alguna de les localitats de presència de l’espècie a Castella-la Manxa i el sud de la península.