Temps difícils per als xatracs

4 juliol, 2019

Xatracs becllargs (foto: V. Llorens).

Qualsevol que s’haja acostat en una visita ràpida al Racó de l’Olla esta temporada de cria haurà pogut vore clarament com la colònia de xatracs que s’hi instal·la tots els anys ha vist descendir els seus efectius de manera molt notable. En comparació amb altres anys, són molt pocs els que en estes dates, entre juny i juliol, s’han vist acompanyats de cries. La seua absència ha sigut també molt palesa a tot el front litoral de l’Albufera, on tradicionalment tenen lloc destacades concentracions d’estes aus alimentant-se en el mar, realitzant els seus característics picats molt a prop de la platja.

És evident que este grup d’aus marines, el qual inclou el xatrac d’albufera i el xatrac becllarg, passa per un mal moment en l’Albufera. Fa diversos anys que les xifres de reproductors descendeixen per raons que, sense ser clares, tenen a vore sens dubte amb l’absència d’aliment en el mar. El problema, que amenaça no en va una de les majors poblacions reproductores de xatracs del Mediterrani, commina l’Administració a prendre cartes en l’assumpte.

Protecció de l’espai marí

Diversos experts coincideixen a assenyalar que, darrere d’esta situació, podrien identificar-se com a causes la sobreexplotació del recurs pesquer —la pesca esportiva, especialment, per a la qual no hi ha límit de captures—, l’augment de la temperatura de l’aigua i la reducció dels desguassos de l’Albufera al mar.

A més de Parc Natural, l’Albufera està declarada Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), figura que incorpora a la superfície terrestre una mica més de sis mil hectàrees d’àmbit marí. L’objectiu és garantir un bon hàbitat d’alimentació per a les aus —xatracs, gavines i baldrigues—. D’acord amb això, sembla necessari mamprendre a estudiar el problema i, segurament, considerar mesures que permeten la protecció d’este espai marí sobreexplotat i la conservació de les que depenen dels seus recursos.

Share This