Reciclar puntua a favor de les aus

L'Amfibi
1 desembre, 2021

Un tètol cuanegre (foto: Pablo Vera / SEO/BirdLife)

Amb la finalitat de contribuir a la protecció de l’hàbitat de l’arrossar, en abril de 2021 la Fundació Assut va signar un acord de col·laboració amb Ecoembes en el marc del projecte «Reciclos» —reciclos.com—, un sistema digital de devolució i recompensa que, mitjançant el telèfon mòbil, permet canviar els punts obtinguts pel reciclatge d’envasos en el contenidor groc i destinar-los a iniciatives locals de protecció del medi ambient i la biodiversitat.

Entre abril i juliol, reciclant llandes i botelles de begudes, els usuaris han pogut assignar els seus punts al projecte «Arrossars de pas» i col·laborar en la protecció de les aus de l’Albufera. Mitjançant esta iniciativa, la Fundació Assut, en col·laboració amb agricultors de l’Albufera, tracta de millorar les condicions de l’arrossar com a hàbitat per a l’alimentació i el descans de les aus migratòries. Cada any, durant l’època del cultiu de l’arròs, entre maig i octubre, localitza els arrossars on la sembra ha fallat i, d’acord amb els seus propietaris, costeja una sèrie de treballs en estes parcel·les que les converteixen en llocs favorables per a moltes espècies d’aus, principalment limícoles com el tètol cuanegre (Limosa limosa), el redonell (Philomachus pugnax) i el territ picarut (Calidris ferruginea).

Altres aus aquàtiques, com ara les garses, els fumarells, els ànecs, els picaports i els flamencs, les quals també troben l’aliment al llim i el fang, es veuen així mateix beneficiades d’esta iniciativa. La contaminació d’espais naturals per plàstics de difícil degradació suposa una amenaça afegida a la conservació d’estes espècies. I amb la nostra acció individual podem contribuir seguint la «regla de les cinc erres»: reduir, reutilitzar, reparar, recuperar i reciclar.

Share This