[Notícia associada al reportatge de portada del número 4 de L’Amfibi: El futur de l’Albufera passa per la mar]
El projecte europeu Tune Up aborda des de 2020 la millora dels mecanismes de protecció de la biodiversitat a les zones marines i costaneres mediterrànies mitjançant fórmules de governança en les quals participen les administracions, els agents econòmics i la societat civil. Entre estes àrees pilot, 12 en total, pertanyents a Espanya, Itàlia, França, Grècia, Albània, Malta, Eslovènia i Montenegro, es troba l’Albufera, on, sota la coordinació de SEO/BirdLife, s’ha desenvolupat un procés participatiu que, el passat 30 de juny, tancava una primera etapa amb la presentació pública de l’Acord de l’Àrea Marina. Este document constitueix el marc de col·laboració entre els diferents agents que, després del procés de participació, s’han compromès a avançar en la preservació de l’àrea marina de l’Albufera i en el foment d’un model de desenvolupament socioeconòmic sostenible.
El propòsit és aconseguir objectius comuns, bastir ponts entre les parts i institucionalitzar els processos, aprofitant les sinergies i col·laborant al voltant d’una estratègia compartida que sorgeix d’este procés previ. Entre gestors locals, regionals i estatals, associacions i altres entitats, empreses i organitzacions no governamentals, més de mig centenar d’entitats, segons SEO/BirdLife, s’han sumat a este «procés d’elaboració d’un diagnòstic i un pla d’acció consensuat per a perfeccionar la protecció de l’àrea marina».
Tres eixos d’actuació
El Pla d’Acció per a l’Àrea Marina de l’Albufera s’articula en tres eixos estratègics centrats, respectivament, en el medi ambient, el medi socioeconòmic i la governança. I es concreta en un pla de treball que contempla 12 accions i un memoràndum de cooperació subscrit per 20 entitats. En l’execució del pla d’acció, cada entitat s’implica de manera voluntària i en la mesura de les seues possibilitats.
Anna Valentín, de SEO/BirdLife, explica el contingut dels tres eixos citats: «Per a l’eix de medi ambient, es treballarà a millorar el coneixement sobre l’estat de conservació de l’àrea marina, a més de millorar la xarxa de seguiment de qualitat de l’aigua i sistemes d’alerta, i millorar i fomentar la biodiversitat de l’àrea marina i litoral. Es treballarà també per reduir la contaminació per plàstics i altres residus».

Recuperar la competitivitat del sector pesquer
Pel que fa a l’eix relatiu al medi socioeconòmic, «s’han proposat quatre accions mitjançant les quals es treballarà per a recuperar i posar en valor el patrimoni marítim i pesquer, millorar la competitivitat del sector pesquer i assegurar-ne el reemplaçament generacional, així com aconseguir un pla d’ús públic que compatibilitze usos, activitats i conservació». En este mateix eix, segons Valentín, «també es desenvoluparan iniciatives de bones pràctiques d’activitats recreatives i esportives que ajuden i fomenten la biodiversitat de l’àrea marina de l’Albufera».
Finalment, l’eix de governança «aprofundeix en la creació d’esta xarxa, de manera que es generen sinèrgies que ajuden a treballar de manera col·laborativa i coordinada i que permeten incorporar els resultats obtinguts en este projecte a les normes de gestió de l’espai RN2000». Entre els objectius de governança, es contempla també «la creació d’un centre d’informació digital de l’àrea marina».
Experiències compartides
Per a la gestió integrada a totes les àrees pilot, inclosa la zona marina protegida de l’Albufera, s’han seguit processos similars de participació i s’ha posat en marxa l’eina coordinada de governança basada en experiències anteriors, com són els contractes d’aiguamolls desenvolupats en el projecte Wetnet i els contractes fluvials.
Anna Valentín explica que «estos contractes són acords voluntaris en els quals, mitjançant amplis processos participatius, els subscriptors es comprometen a integrar la conservació dins de les seues activitats ordinàries». A escala de xarxa internacional, el projecte Tune Up aspira a intercanviar bones pràctiques i difondre eines de governança i metodologies per a la gestió integrada de les àrees marines protegides del Mediterrani.
