Projecte Ornit / Nocmig Albufera: El seguiment de la migració nocturna dóna les primeres sorpreses

Bosco Dies
1 desembre, 2021

Imatge d’un dels sonogrames de torlit corresponents a una de les jornades d’enregistrament nocturn a la Devesa, en abril de 2021.

Des de setembre de 2020, té lloc a la Devesa de l’Albufera el projecte Ornit, una iniciativa de la Fundació Assut que compta amb el suport d’Ecoembes mitjançant el programa Reciclos (vegeu notícia en P. 18) i que consisteix en la realització d’enregistraments sonors durant la nit per a detectar la migració nocturna de les aus (vegeu L’Amfibi n. 2). Es tracta d’un projecte local emmarcat en un altre d’àmbit internacional, conegut per l’acrònim Nocmig (Nocturnal Migration). Esta iniciativa de ciència ciutadana, la qual compta amb la participació de molts col·laboradors aficionats a tota Europa, està traient a la llum una valuosa informació sobre la migració nocturna de les aus i aportant nous coneixements sobre els sons que estes emeten en vol en els desplaçaments durant la nit.

Torlit, tord ala-roig i picardó

Als darrers mesos, el projecte, que implica la realització de diverses sessions d’enregistrament al llarg de la setmana a l’entorn de l’Aterrissador, ha aportat informació inèdita sobre la presència de determinades espècies d’aus, de les quals fins al moment es tenien molt poques observacions. Al llarg d’estos mesos, s’ha registrat un gran número de sons d’aus, molts encara per determinar. Destaca l’abundància d’enregistraments d’espècies molt escasses a l’Albufera, com el torlit (Burhinus oedicnemus, alcaraván común), de la qual s’han arreplegat més de trenta audicions entre els mesos de febrer i maig de 2021; el tord ala-roig (Turdus iliacus, zorzal alirrojo), amb 25 contactes a la tardor de 2020 —a penes s’havia registrat en cinc ocasions des de 1990—, i el picardó (Porzana pusilla, polluela chica), espècie d’hàbits molt esquius i retrets, amb a penes 12 registres entre 2008 i 2020, de la qual podrien haver-se obtingut fins a vuit contactes d’aus en migració nocturna activa entre els mesos d’abril i maig de 2021. Altres espècies escasses a l’Albufera, com el cucut reial (Clamator glandarius, críalo), la guatla (Coturnix coturnix, codorniz), la picardona (Porzana porzana, polluela pintoja) i la merla de pit blanc (Turdus torquatus, mirlo capiblanco), han sigut també registrades en el marc d’este projecte.

Està previst continuar amb la iniciativa al llarg dels pròxims mesos i completar tot un cicle anual d’enregistraments. La constància en este projecte al llarg del temps aportarà una informació molt valuosa per a millorar el coneixement que es tenia fins ara de determinats patrons de migració d’una gran quantitat d’espècies d’aus, almenys d’aquelles que, en els seus desplaçaments en vol, emeten algun tipus de so.

Share This