Projecte LIFE Paludicola: Salvar la xitxarra d’aigua

L'Amfibi
1 desembre, 2021

La xitxarra d’aigua és un ocell migratori que cria a penes en uns pocs llocs de Polònia, Bielorússia i Ucraïna, i hiverna a Àfrica Occidental, al sud del Sàhara. La península ibèrica és el principal pas natural en els seus viatges migratoris anuals, durant els quals utilitza els aiguamolls com l’Albufera com a zones de descans i alimentació (foto: Pedro Marín / GOTUR).

Des de 2018, i fins enguany, el projecte LIFE Paludicola, coordinat per la Fundació Global Nature, ha tingut com a objecte frenar el descens de les poblacions de xitxarra d’aigua (Acrocephalus paludicola), l’ocell passeriforme més amenaçat d’Europa, mitjançant la restauració dels hàbitats de pas migratori de l’espècie. La Reserva Natural del Tancat de la Ratlla, a Silla, al Parc Natural de l’Albufera, ha sigut un dels pocs enclavaments triats corresponents a una dotzena de municipis de Castella-la Manxa, Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana. Tots ells, inclosos en la Xarxa Natura 2000.

Tot i que que les dades estan encara pendents d’anàlisi, els treballs de maneig de la vegetació palustre en esta àrea de reserva —consistents bàsicament en l’obertura de clars en el senillar i la plantació de joncs i mansega— semblen haver afavorit la sedimentació de l’espècie en el pas primaveral per l’Albufera. De fet, en l’estació d’anellament coordinada pel grup GOTUR en el Tancat de la Ratlla, s’ha constatat regularment la seua presència.

Les estacions d’anellament són la principal eina per a la captura, recaptura i marcatge de l’espècie. Durant els quatre anys de campanyes a la primavera, s’han capturat 21 exemplars de xitxarra d’aigua, dos d’ells amb anelles de Bèlgica i Polònia. A més, les campanyes de 15 dies d’anellament consecutius han revelat la gran diversitat d’avifauna que poden arribar a concentrar els hàbitats restaurats de l’Albufera. Així, només a la darrera campanya en el Tancat de la Ratlla es van capturar 468 ocells de 31 espècies diferents, la qual cosa demostra la importància d’este indret i, en general, de tot el parc natural com a hàbitat per a molts ocells migratoris, locals i reproductors.

Share This