Primeres cites de gavina de Bonaparte i terrerola cuabarrada

Bosco Dies
1 desembre, 2021

L'exemplar de terrerola cuabarrada (Ammomanes cinctura, terrera colinegra) observat a la partida de la Llonga (foto: Adolfo Torres).

L’abril passat, es van citar per primera vegada a l’entorn de l’Albufera dues espècies d’aus considerats divagants a Espanya, la gavina de Bonaparte i la terrerola cuabarrada. Ambdues observacions es troben pendents d’homologació pel Comitè de Rareses de la Societat Espanyola d’Ornitologia, un grup de treball que té com a missió donar validesa a les cites d’ocells estranys ocorreguts al nostre territori perquè estos puguen ser incorporats a la Llista Oficial d’aus d’Espanya.

Divagants d’Amèrica i Àfrica

El 6 d’abril, a primeres hores del matí, l’equip de seguiment de fauna de l’Ajuntament de València va observar en la reserva natural del Racó de l’Olla una xicoteta gavina que immediatament va ser identificada com a adult de gavina de Bonaparte (Chroicocephalus philadelphia, gaviota de Bonaparte), una espècie originària del continent americà que sol registrar-se tots els anys en la façana atlàntica d’Europa, especialment durant els mesos hivernals. Les observacions a Espanya es distribueixen entre novembre i març i són bastant estranyes al litoral Mediterrani, amb algunes cites prèvies en el mar d’Alboran i Tarragona. Es tracta d’una espècie similar a la gavina vulgar, però de menor grandària, amb parts inferiors de l’ala clares, potes de color carn i bec delicat i negre. Es tractaria de la primera observació per a l’Albufera i també per a la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, el dia 11 del mateix mes, es va vore un exemplar de terrerola cuabarrada (Ammomanes cinctura, terrera colinegra) en arrossars de la Llonga (Sueca), una espècie d’alosa pròpia de les regions desèrtiques nord-africanes que es distribueix des del Marroc fins a la península del Sinaí i l’oest d’Aràbia. L’observació, realitzada per Adolfo Torres, representa el primer registre per al Parc Natural de l’Albufera i la quarta cita d’esta espècie en la península Ibèrica i Balears, després de les obtingudes al cap de Ses Salines (Mallorca) entre el 24 i el 26 de març de 1994, la punta de la Cala Murtra (Girona) el 28 d’abril de 2005, i les illes Columbrets (Castelló) el 9 de maig de 2008 (informes del Comitè de Rareses de SEO/BirdLife). La seua presència va coincidir amb un període de vents sostinguts procedents del nord d’Àfrica i una destacada ona de pols sahariana ascendint, a partir del 9 d’abril, sobre el Mediterrani Occidental. L’espècie té consideració de raresa a Espanya i, com succeeix amb l’anterior, la seua observació està pendent d’homologació pel Comitè de Rareses de SEO/BirdLife.

Share This