L’objectiu principal és visibilitzar els diferents usos que poden fer-se de la palla d’arròs, fomentar-los i facilitar l’accés dels professionals interessats a este recurs. En paral·lel, es pretén promoure una distribució en canals curts, a un preu assequible i durant tot l’any.
El projecte incideix en un dels conflictes més recurrents i visibles dels darrers anys, el de la gestió de la palla després de la recol·lecció de l’arròs. Contribuir a superar les conseqüències ambientals derivades dels problemes d’anòxia i descomposició de l’aigua, i divulgar l’agroecologia com a model integral de gestió del territori són dos pilars bàsics de la proposta.
Per a 2019, després que les pluges impediren aconseguir un bon resultat l’any passat, els promotors de la campanya esperen repetir l’èxit de 2017 i, a més, aconseguir el seu emmagatzematge i disponibilitat durant tot l’any. Llavors, gràcies a la participació de José Luis Pecino, empacador de Benifaió, es van obtindre 34.000 bales, mil d’elles grans, d’una superfície de dues-centes hectàrees.
Enguany, pretenen de nou empacar la palla procedent del primer camp d’arròs ecològic de l’Albufera, posat en marxa per Miguel Minguet (Sollana Albufera Foods); una palla que, lliure de residus químics, té major demanda per la seua utilitat en projectes agroecològics i de cultiu de fongs.
Usos i aplicacions
La ramaderia, l’agricultura (elaboració de compost orgànic i encoixinat de cultius llenyosos), la bioconstrucció (fonamentalment per la demanda de l’empresa Okambuva) i la gestió forestal (prevenció de l’erosió del sòl després d’un incendi), es compten entre les aplicacions principals de la palla.
Segons AE-Agró i L’Aixada com Eixida, que insisteixen a agrair el suport desinteressat de molts agricultors, motoristes i maquinistes de la marjal arrossera, la iniciativa es consolida com a part de la solució a un dels problemes agroambientals més seriosos dels últims temps.