Pedro Mecinas, que signa la seua obra com Dhos Tattoo, portava quinze anys sense pintar al carrer fins que el confinament, la seua afició per les aus i el costum d’eixir amb bici a l’Albufera li van animar a unir art i ornitologia en els llenços en blanc de les casetes agrícoles i motors de reg de l’arrossar. Des d’abril de 2021, ja ha pintat 17 murals d’algunes aus icòniques del parc natural, sempre amb el permís dels seus propietaris o responsables.
Dhos, que és tatuador i fotògraf, ha aprofitat també este projecte per a documentar amb la seua càmera el cicle de l’arròs i cultivar una mica més la seua afició per les aus en un lloc on, segons ell mateix reconeix, «són fàcilment observables descansant, alimentant-se o sobrevolant els camps d’arròs i posades en pals i construccions».
Després de més d’un any volent iniciar el projecte, Pedro Macinas va pintar el blauet un diumenge i, a partir d’ací, tot va vindre rodat: el corriol camanegre, el xoriguer, el flamenc, una parella d’agrons, un picaport i després un altre… L’artista, que inclou en la seua obra el nom local en valencià al costat del castellà i el científic, està en contacte amb la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) per assessorar-se sobre les aus de l’Albufera i tractar de contribuir a la divulgació i la conscienciació sobre la importància de respectar-les i protegir-les.
Ruta pels motors de Silla
L’Ajuntament de Silla, mitjançant la Regidoria de Turisme, s’ha interessat per este projecte i ha volgut, d’acord amb l’artista, vincular-lo a l’objectiu de divulgar el valor patrimonial de les casetes de motor, modestos edificis la ubiqua presència dels quals a la marjal s’associa al reg i el desguàs dels arrossars. De la col·laboració entre tots dos ha sorgit la «Ruta dels Motors», un itinerari que combina art urbà i tradició, fitat per una sèrie d’estes construccions les parets de les quals han sigut intervingudes per l’autor. En elles, les pintures representen igualment aus pròpies de l’Albufera.
Aus a la plaça de la Llotgeta de Catarroja

L’Ajuntament de Catarroja continua reforçant els vincles entre el nucli urbà i l’Albufera unint ambdós punts mitjançant l’art. Així, el passat novembre, molt a prop del mural dedicat al port de Catarroja en el barri de les Barraques , una nova obra mostra les imatges d’una dotzena d’aus pròpies de l’aiguamoll: l’agrò roig, la garseta blanca, la camallonga, el gall de canyar, el sivert… El nou mural, situat en la plaça de la Llotgeta, és obra de l’artista local Lluïsa Penella.