El mes de febrer es compleix un any des que la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano, va signar l’escriptura de compravenda de la Trilladora del Tocaio del Palmar. L’Ajuntament va adquirir este edifici i el terreny associat de més de deu mil metres quadrats per un import d’1.558.387,99 euros. L’objectiu, a banda d’obrir l’accés a l’embarcador municipal del Palmar, tancat durant molts mesos per la falta d’acord amb els propietaris, era dotar d’usos públics este conjunt patrimonial.
Sobre la Trilladora, la regidora de Pobles de València, Lucía Beamud, va avançar llavors els usos públics que l’Ajuntament pretén donar a este gran equipament. «Volem convertir la Trilladora en un museu etnològic de l’Albufera, transformar l’edifici en un centre de difusió de la vida i el paisatge d’esta zona humida, de l’horta, de la seua particular fauna, i, per descomptat, dels veïns i veïnes que viuen i cuiden de la nostra Albufera», va dir.
Un acord de custòdia que va donar nova vida a l’edifici
El projecte de recuperació i reciclatge de la Trilladora no és nou. Entre 2013 i 2017, esta idea es va plasmar en un acord de custòdia de caràcter patrimonial. En ell, confluïen l’interès dels propietaris per conservar l’edifici i adequar-lo a nous usos i activitats, i el de la Fundació Assut, entitat privada que treballa per la sostenibilitat dels paisatges tradicionals de la plana litoral valenciana. Mitjançant este acord, es plantejava la recuperació d’este edifici històric del Palmar i la seua adequació com a centre de dinamització social i foment i divulgació dels valors culturals i ambientals de l’Albufera i l’Horta.
Durant els anys en què va estar en marxa, la Trilladora va acollir una exposició permanent d’eines i atifells tradicionals de la marjal i de l’horta, i moltes activitats culturals de diversa índole, dirigides principalment a divulgar els valors del territori i fomentar el compromís de la societat en la promoció, la recuperació i la conservació d’estos paisatges. A través del programa Cerca, projecte educatiu i divulgatiu de la Fundació Assut, a la Trilladora es van organitzar visites d’escolars i universitaris, tallers, presentacions, festivals culturals, exposicions, concerts, projeccions de pel·lícules a l’aire lliure, accions de voluntariat, cursos… Potser molt prompte la Trilladora del Tocaio torne a ser, esta vegada amb el suport de l’Ajuntament de València, l’espai de propagació de vida i cultura que necessiten l’Albufera i, molt especialment, el poble del Palmar.