La major colònia de gavina capnegra de la península

L'Amfibi
1 desembre, 2021

Gavines capnegres de la colònia de cria del Racó de l’Olla a la platja de la Garrofera (foto: Vicent Llorens).

L’estiu passat, el Racó de l’Olla s’ha convertit en la major colònia de gavina capnegra (Larus melanocephalus) de la península ibèrica i una de les majors colònies del món amb 1.379 parelles, una xifra que duplica la de 690 parelles registrada el 2020. La gavina capnegra és un au marina l’element més característic de la qual és la caputxa negra que llueix a l’època reproductora. Està present als aiguamolls mediterranis i de la Manxa. La població de l’espècie no ha deixat de créixer des de 2001. L’èxit de la implantació d’esta colònia radica, segons els experts, en la capacitat de l’espècie per explotar els recursos disponibles en el perímetre d’hortes del parc natural.

Rossetes i xatracs

D’altra banda, quatre parelles de rosseta (Marmaronetta angustirostris) s’han reproduït a l’Albufera: tres al Racó de l’Olla i una a la Mata del Fang. Una bona notícia, donat que només entre 20 i 30 parelles d’esta espècie considerada «en perill d’extinció» en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades i el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçades. Els ambients de saladar que ofereixen els estany del Racó de l’Olla i l’acurada gestió que se’n fa permeten que la reserva s’haja consolidat com la localitat de cria estable més septentrional d’Europa.

La passada temporada de cria, ha destacat també la recuperació —després del col·lapse de 2020— de les colònies de xatrac becllarg (Thalasseus sandvicensis) i xatrac d’albufera (Sterna hirundo) al Racó de l’Olla, on s’han censat 1.022 i 424 parelles, respectivament.

Share This