La vela llatina és una tradició ben assentada en el temps, determinada per l’històric aprofitament dels recursos de l’Albufera i mantinguda gràcies a la natural transmissió dels coneixements entre els habitants dels pobles riberencs: pescadors, calafats i mestres d’aixa, barquers… Diverses associacions culturals s’obstinen hui a mantindre-la viva, a conservar una manera de navegació tradicional que, en el seu moment, va ser la primera forma de connexió entre les vores de l’estany. Les barques, armades amb l’arbre central i aparellades amb este tipus de vela triangular comú a moltes cultures mediterrànies, van ser durant molt de temps, abans de la imposició del motor, l’única forma de transport, fins i tot enmig de l’embull de canals i séquies de la marjal arrossera. L’utilitari familiar era ací un barquet impulsat pel vent o la perxa.
L’afició s’imposa ara a la necessitat, la qual cosa no lleva que en estos col·lectius consideren molt necessària esta afició. Necessària pel manteniment de la pròpia tradició i del medi natural en el qual es desenvolupa. I necessària perquè per a les persones que la mantenen significa una evasió imprescindible, associada al temps lliure, al cap de setmana. Representa camaraderia, distensió i vida sana. Així ho reconeixen els qui integren la nova Associació Tradicional de Vela Llatina de l’Albufera, persones que, no obstant això, no són nouvingudes, disposades des del Port de Silla a que cap temptació competitiva ni corporativa comprometa o desvie l’atenció del precepte principal: la conservació i la transmissió de les formes i valors tradicionals d’esta manifestació cultural i el respecte pel medi natural, el territori i el paisatge en els quals s’inscriu.
Constituïda el mes de març passat, la junta fundacional està formada per Josep Chaqués —president d’honor de la Federació d’Associacions de Vela Llatina—, Emili Alba, Mariló Gradolí, Leonor Rubio, Joan Rosaleny, Francesc Ferrer, Fina Piles, Salvador Gil i Paco Gil. Entre altres activitats de recuperació i divulgació d’esta cultura, l’associació contempla la realització de tallers sobre embarcacions, veles i aparells; exhibicions i jornades de navegació, com la matinal celebrada el mes de juny passat des del port de Silla, i treballs de documentació, recuperació, conservació, catalogació i divulgació.
Una exposició d’Emili Alba

Com a part de les iniciatives de promoció d’esta forma de navegació, l’Associació Tradicional de Vela Llatina de l’Albufera va organitzar al setembre una exposició de fotografia en el Cafè Lisboa de València. La mostra va reunir una selecció d’imatges d’Emili Alba, president de l’entitat, que constitueixen un recorregut per la navegació tradicional en l’Albufera des de l’alba fins a la posta de sol. Les fotografies registren les variades formes de disposició de la vela segons els diferents condicionants relacionats amb l’oratge, el vent i el mateix rumb de l’embarcació.
En la inauguració de l’exposició, acompanyant els seus responsables i els integrants de l’associació, van estar el vicealcalde de València, Sergi Campillo; el director general de Devesa-Albufera, Joan Miquel Benavent; els regidors de Medi Ambient de Silla i Catarroja, Felipe García i Elisa Gimeno, i la diputada autonòmica Mercedes Caballero. L’acte va servir per a recordar que la navegació a vela llatina en l’Albufera, juntament amb la pesca artesanal, va ser declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial pel ple del Consell valencià en 2016 i que com a tal ha de conservar-se, divulgar-se i promocionar-se.