Exposició de Dulk al Centre del Carme: «Rondalla del fang»

Cristina Galiana Carballo
1 desembre, 2021

El Centre del Carme ha acollit entre març i octubre l’exposició «Rondalla del Fang», una experiència immersiva al voltant dels conflictes ambientals de l’Albufera que incloïa muralisme, música i literatura. La sala 2 de l’antic convent recreava els paisatges aquàtics i terrestres d’este aiguamoll mitjançant la mirada surrealista i escènica de l’artista plàstic Antonio Segura, Dulk.

Aus com els flamencs, les garses i els amenaçats corriols camanegres s’han plasmat en esta obra en forma de personatges fantàstics, protagonistes d’un conte de l’escriptora Mar Benegas que, a manera de rondalla musical, han acompanyat el visitant durant el seu recorregut per la sala a partir d’un codi QR. El fang de la marjal, les albes i les nits de l’Albufera componien un missatge de conscienciació al voltant de la realitat i els problemes d’una zona humida que està reconeguda internacionalment per la seua importància per a la conservació de les aus.

En paraules del director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, el muntatge de Dulk en «Rondalla del Fang» ha tractat de «reorientar la nostra perspectiva situant els visitants entre figures d’aus gegantines que habiten l’Albufera per a recordar-nos que no estem per damunt de la naturalesa, sinó que en formem part, per a posar una llavor en el cor dels valencians d’amor i respecte per este paratge tan nostre».

Esta «rondalla» plàstica i monumental es va presentar com avançament de la falla municipal de València, una creació del propi Dulk i de l’artista faller Alejandro Santaeulalia. Fins ara, és l’exposició de major duració de quantes ha acollit el Centre del Carme.

ETIQUETES: art | cultura
Share This