La iniciativa que s’oposava a urbanitzar el Saler va agafar un gran protagonisme en la vida ciutadana valenciana, sobretot l’any 1974, encara sota la dictadura. Dos anys després, el 1976, quan l’oposició veïnal articulada pel moviment ciutadà «El Saler per al poble» ja havia aconseguit que es congelara el pla, la proposta de fer el llit del Túria verd pren el relleu.
En el llibre Del Saler al Túria, editat per Pruna Llibres i la Institució Alfons el Magnànim, l’arquitecte Carles Dolç ha fet una crònica rigorosa de les mobilitzacions del Saler i el Túria, dues iniciatives que, tot i que distintes, estan entrelligades i han quedat unides en la història dels moviments ciutadans de València.
La perspectiva actual ens permet destacar no només l’èxit que obtingueren en aquells moments, sinó sobretot el que han comportat per al bon disseny urbà de València i el benestar de la població. Els moviments ciutadans són expressió d’idees i sentiments socials que formen part de les ciutats democràtiques i que en molts casos han sigut decisius per fer-les millors.
Presentació i debat al Saler
El passat 15 d’octubre, la Casa de la Demanà del Saler va acollir la presentació del llibre i un debat sobre la relació i els paral·lelismes que hi ha actualment entre estos dos moviments —«El Saler per al poble» i «El llit del Túria és nostre i el volem verd»— i la iniciativa ciutadana actual que, mitjançant la Comissió Ciutat-Port, integrada per associacions veïnals i ecologistes, reivindica que s’ature l’ampliació del Port de València degut a les conseqüències que este projecte pot tindre sobre el medi ambient, l’urbanisme, l’economia i la qualitat de vida i la salut de les persones (vegeu article en p. 2). Acompanyant Carles Dolç van estar Anna Mateu, cap de redacció de la revista de divulgació científica Mètode, i Pau Monasterio, representant de la Comissió Ciutat-Port. L’activitat va estar organitzada per l’Associació Veïnal del Saler i l’Associació Cultural Casa de la Demanà.